השתלת קרנית הנה ניתוח בו ניטלת קרנית בריאה מנפטר, במטרה להשתילה בעינו של מטופל בעל קרנית חולה. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית או כללית (לפי הצורך) ואורכו כשעה וחצי. החלק הפגוע של הקרנית מוחלף בקרנית שקופה ובריאה מתורם. הקרנית המושתלת נתפרת למקומה בעזרת 16-32 תפרים עדינים. תפרים אלו מוצאים בצורה הדרגתית בחודשים שלאחר הניתוח.
כאשר הנך מועמד להשתלת קרנית, אתה ניכנס לרשימת ממתינים לתרומת קרנית. הקרנית נלקחת מתורם בהסכמתו בעודו בחיים או בהסכמת משפחת הנפטר. האיכות של כל קרנית המיועדת להשתלה נבדקת. כמו כן, נילקח מן התורם דם לשלילת אפשרות של מחלות זהומיות כמו איידס ודלקת כבד נגיפית.
בשונה מניתוחי השתלת איברים אחרים, הדורשים תרומת איברים מאדם בעל סוג דם מתאים ולאחר סווג רקמות, אין צורך בהתאמה מבחינה זו כאשר מדובר בניתוח השתלת קרנית.
ניתוח השתלת קרנית כלול בסל הבריאות הממלכתי וממומן על ידי קופות החולים.
ניתוח השתלת קרנית – שיעורי הצלחה בכלל בארץ מבוצעים כ500 ניתוחי השתלת קרנית מידי שנה, מדובר באחד מניתוחי ההשתלות בעל שיעור ההצלחה הגבוה ביותר ( כ 80-90%, תלוי בסיבה להשתלה). ההחלמה מהניתוח יחסית קלה ונמשכת חודשים ספורים.
האם ההשתלה הצליחה? זמן החלמת הקרנית לאחר ההשתלה בדרך כלל אורך למעלה משנה. המבנה השונה של עין התורם מעין הנתרם, כמו גם ריבוי התפרים האוחזים את השתל במקומו גורמים לכך שראייה לאחר הניתוח משתנה לעיתים קרובות, ופעמים רבות הנה מוגבלת ומטושטשת.
ניתן לשפר את הראיה ע"י משקפים או עדשות מגע, אולם שימוש באמצעים אלה נעשה רק חודשים לאחר הניתוח.
בכל מקרה יש לצפות לראייה טובה רק כשנה לאחר הניתוח, אם כי בחלק מן המקרים הראייה טובה קודם לכן.