טופוגרפיה של הקרנית
טופוגרפיה של הקרנית הנה בדיקה המשמשת לתיאור פני שטח הקרנית והכוח התשבורתי שלה.
בעבר הניחו חוקרים רבים כי מבנה הקרנית הנו ספירי, כדורי. עם התפתחות שיטות מדידה שונות כולל טופוגרפיה של הקרנית התברר כי הקרנית הנורמלית היא א-ספירית, והיא למעשה משתטחת לכוון היקפה.
כיצד פועלים מכשירי הטופוגרפיה ?
Placido topography
זהו מכשיר הבנוי מדיסק שעליו מצוירות טבעות שחור ולבן. הדיסק המואר מוקרן על גבי הקרנית. עיוות של הטבעות, הקטנה או הגדלת המרווח ביניהן, מצביע על שינויים בפני שטח הקרנית.
Slit topography (Orbsca)
בשיטה זו מוקרנים חריצי אור משני צידי הקרנית, והחזר החריצים מהקרנית נקלט על ידי מכשיר וידאו. בכל חריץ נמדדות נקודות רבות בפני השטח הקדמיים והאחוריים של הקרנית . כך מתקבלת הדגמה הן של הפנים הקדמיות והן של הפנים האחוריות של הקרנית. הדבר מאפשר מדידת עובי הקרנית.
כאן מתקבלת הדגמה של פנים קדמיות של הקרנית בלבד ( תמונה 1)
Scheimpflug topography (PENTACAM)
שיטת טופוגרפיה חדשה יחסית, מהמתקדמות בשנים האחרונות בעולם. בשיטה זו מתבצע צילום של כל המקטע הקדמי של העין בעזרת עשרות צילומים בשיטת השיימפלוג, המאפשרת לקבל צילומים חדים ומדויקים הן מהפנים הקדמיות של הקרנית, הפנים האחוריות שלה ועד לעדשה הנמצאת בתוך העין. צילום זה כולל מידע רב בקשר לקרנית ולמקטע הקדמי. הטופוגרפיה מבוצעת בשיטה הקרויה elevation map, בה משווים את קימור הקרנית ואת מרחקה ממישור כדורי מוגדר, המשמש כקו ייחוס לצורך העניין.
כמובן שהשיטה מאפשרת גם קבלת נתונים לגבי עובי הקרנית. (תמונה 2)
כאן מתקבלת הדגמה של פנים קדמיות ואחוריות של הקרנית ( תמונה 2)
שימושים בטופוגרפיה של הקרנית
טופוגרפית הקרנית משמשת לאבחון ולמעקב אחר מחלות המעוותות את פני הקרנית או הגורמות לשינוי צורתה המקורית, כגון קרטוקונוס, מצבים לאחר השתלת קרנית, מצבים לפני או לאחר ניתוחים להסרת משקפיים, ועוד.
תמונה 1:
טופוגרפיה מבוססת פלאסידו המדגימה אסטיגמטיזם. קרנית דמויית אליפסה מודגמת היטב בתמונת הפלאסידו.
תמונה 2:
טופוגרפיית פנטאקאם מדגימה קרטוקונוס המתבטא בתלילות מוגברת במחצית תחתונה של הקרנית. ניתן לשים לב גם למפת עובי הקרנית ולמפות הפנים הקדמיות והאחוריות של הקרנית.